Forebygge skader

Natt og dag er fortsatt ikke i rute, men litt bedre dag for dag.
I dag var jeg hos legen for kontroll og sjekk. Blodtrykk som en «hakkespett» supert! Sjekker bare om jeg mangler litt av grunnstoffer i kroppen som trenger påfyll.
Har ikke akkurat levd et A4 liv de siste ukene. Store belastninger, urytmisk søvn, dårlig kosthold, tidsforskjeller m.m
Litt småskjelven, litt småsvimmel, urolig og svetter om natta så greit med en sjekk. Ikke stressa, har vært igjennom dette før.
Dette går veldig bra.

Dagens tema: Forebygge skader:

Må vel si dette denne gang også, dette er mine erfaringer.
Blir vel hverken lege, professor eller psykolog. Når min aktive periode den gangen jeg gikk på skolen var i friminuttene og skoletimene var restitusjonstid.

Når jeg sykler blir det mange inntrykk på veien. Du opplever ting som du ellers ikke hadde sett dersom du kjørte i en bil. Alle den flotte naturen, mennesker og hendelser. Det er vel derfor jeg holder på med dette.
Skriver dette selv om det ikke har noe med forebygge skade, men går mer på motivasjon og mentalt påfyll. Da er det kanskje lettere å forstå hvorfor jeg er villig til å utsette meg for det usikre/farer, smerte og utmattelse. Det handler selvfølgelig om mestring også.
Forebygging av skader og ta signaler kropp og hode gir deg tidlig og gjøre noe med det er viktig. Være løsningsorientert.
Får en kvise eller sår i skrittet. Da er bakterier fienden. Ikke klem på kvisa, det kan bli krise. Syklet Trondheim – Oslo for noen år siden. Fikk en stor kvise/kong i skrittet. Satte seg en betennelse. Etter rittet måtte jeg på sykehuset, de skar opp, desinfiserte og la inn dren. Slet med dette lenge og ikke minst arrvevet i 2 år etterpå. Så små problem som en kvise kan bli utfordrende. Jeg er nøye med rengjøring, bruker sprit og salve hver dag før og etter turen.
Kroppen sender tidlige signaler om at den ikke har det bra. Veldig viktig å ta tak i dette med en gang. Hvordan løser jeg dette? Eks: smerte i kne, endre sittestilling på sykkelen, variasjon, avlaste ved å bruke andre benet mer, mer opptrekk osv. Vondt i nakke, rygg, skuldre, rompa: variasjon og endringer er nøkkelordet. Finn løsninger å se om de virker.
Utmattelse: Her har vi mye å gå på. Når du føler deg sliten så er du inne i fase en. Da er det veldig greit å justere motstand og fart for å holde seg i den kontrollerte sonen. Ikke tenk fart, hold fornuftig motstand i forhold til vær, vind og terreng. Mange timer = Mange mil. Går det for fort blir ofte resultatet utmattet og få mil.
Grenseovergangen i de forskjellige sonene før en er utmattet har jeg også beskrevet tidligere.
Jeg prøver kort å beskrive det slik:

  1. Overdskudd og lager av energi
  2. Går nå over der det begynner å bli ubehagelig og vondt
  3. Overvinner kroppens signaler og smerte. Denne sonen er lang og skummel. Du blir litt sløv og likegyldig, kan være lenge i denne sonen. Når du har vært her noen ganger så kan du hente ut mye av kroppens resurser, men vær på vakt. Ikke alle klarer å komme hit. De har hverken evnen eller psykisk styrke til å komme i denne sonen.
  4. Det er når en tipper over til det er farlig. Liten kontroll på hva som skjer.

Vi sees i morgen
Sykkelhilsen fra Terje.