35. etappe – Fremme i Québec – MÅL

17,4 mil. Siste dag og på dagen slik jeg planla for 6 mnd siden.

Er det mulig å sykle drøyt 5000 km fra Vancouver til Québec på 5 uker? Alene og med all «pargas» med meg på veien. Sykkelen fullt rigget 40 kg?
Ja, det gikk.

Litt om dagens etappe:

Dere har stadig hørt om den fordømte vinden, men i dag er vinden min gode venn. 7-8 mil vindstille. Så deilig å slippe den uendelige vindsusen, bare sitte her og la tankene ha fritt spillerom. Etterhvert fikk jeg vind skrått fra siden «med». Dette går jo nesten for lett. Skal jeg subbebremse litt? Nei :).

Møtte en skikkelig veteran som hadde syklet det meste av verden. Han fortalte blant annet en gang han syklet i Gobiørkenen i Kina og hvordan vinden hadde herjet. Fantastisk, jeg opplevde det samme på samme sted den gang jeg syklet der. Han skulle til Montreal og fly hjem til Frankrike. Han spurte hvor jeg kom fra og når jeg startet. Phu….. sa han, So fast. Han hadde syklet samme ruta på 4 mnd. Neste år ville han sykle Norge på langs. Han syklet motsatt vei av meg og klaget på motvind, skjønner ikke hva han pratet om, det gikk jo lett i dag.

Store deler av dagens etappe valgte jeg å sykle på landsbygda, små veier, Finne roen.

Fru Google maps har jeg beskrevet tidligere. Hun vet mye, men følg med, hun prøver seg innimellom. Spesielt når hun viser vei for sykkel. I dag sendte hun meg mot en vei som sikkert ikke har vært åpen på årevis, stengt. I byene er det også utfordrende, veiarbeid og omkjøring hit og dit med mangelfull merking. Da er det viktig med holdepunkter; eks: sola, fjell, noe som stikker seg ut og er synlig, vinden er mer usikker å navigere etter. I dag hadde jeg elva store deler av turen og det gjør det enkelt.

Syklet til flyplassen for å sjekke om det var mulig å få fremskutt flyreisa. Icelandair er flyselskapet som har booket og samarbeider med et flyselskap fra Canada. Derfor må de ordne dette. Baldvind Einarson er satt på saken og da blir det nok ordnet. Booket meg inn på et motell i natt så får vi se når jeg får et fly.

Har levd i min egen lille verden «i min egen boble». Faste rutiner og bare meg. Mange ting kommer til å synke inn over meg etterhvert. En del ting jeg har unnlatt å skrive om av hensyn til mine nærmeste hjemme.

Hva har jeg opplevd og gjennomgått:

Syklet i snitt ca. 14,5 mil pr. dag, økter mellom 8 til 11 timer på sykkelen kun avbrutt av noen tisse pauser og matpause ca 2 om dagen mellom 5 og 10 min + kort stopp for bilde-tagning. Syklet i varme, syklet i kulde, milevis med åpent landskap og mil etter mil rett frem uten en sving, klatret bratte bakker, sol og regn, med/mot vind, trafikken, ensomheten, vakker høstnatur, mennesker, glede, smerte og lidelse, hjelperen og mye mer.

Jeg kommer til å skrive et lite innlegg fremover hver dag så lenge det er noe å skrive om. Eksempler: (ps: kun mine meninger og erfaringer)

 • Forebygge skader og overbelastning
 • Litt om hva en bør fokusere og hva en bør unngå ( TV, media, advarsler osv)
 • Styre psyken for å få kroppen med
 • Hva gir overskudd og hva tapper energi?
 • Håndtering av biltrafikk, farer?
 • Oppmerksomhet
 • Styre belastningen
 • Rutiner
 • Trening og forberedelse
 • Utstyr, hva må man ha med seg?
 • Sykkelvalg, rigging, vedlikehold, reserveutstyr
 • Hvordan forberede turen?
 • Hva er en helt (hero)? min mening.

Dersom noen har drøm om en eller annen tur kort eller lang og jeg kan dele min erfaring fra mine turer så gjør jeg gjerne det. Jeg gjør mitt for at dere skal lykkes med deres mål og få gode opplevelser. Mine samarbeidspartnere har bred kunnskap og kvalitetsutstyr som anbefales. Viktig med riktig utstyr, ikke mye utstyr.

Skal prøve så langt som mulig å svare på spørsmål. Det har ikke vært mulig underveis på turen.

Høydemeter

Litt om Québec

Québec er en canadisk provins. Den er den eneste hvor fransk er eneste offisielle språk. Språklig, kulturelt, religiøst og sosialt skiller provinsen seg sterkt fra de øvrige provinsene. Wikipedia

Befolkning: 8,39 millioner (2018)