Trening

Sitter nå å spiser frokost kl. 14.04. Ikke helt i rytme og rute. Sov ikke på 1,5 døgn. Kropp og hode i ulage. Sov i natt, men våknet noen ganger svett og små skjelven. Sovnet igjen på morgen og våknet kl 11.30. Sto opp og pakket ut utstyr, vasket klær og får ting på plass igjen. Dette var mer en nok jobb for meg nå. Kroppen skjelver og er litt små-svimmel. Er ikke stressa over dette. Var slik etter sykkelturen til Thailand også. Går over dette her. Kroppen må bare ta seg igjen.

Gikk på vekta. Har gått med 10 kg fra jeg reiste til Canada.

Hadde mange planer over ting jeg skulle gjøre i dag, men får vel sette ned ambisjonsnivået noe.

I dag tar jeg opp tema trening:

Understreker at dette er mine erfaringer med meg selv. Vi er forskjellige så tilpasninger er nødvendig. Jeg tenker ikke topputøveren som har satt seg mål om gull i OL eller VM. Kan jo nevne at jeg har mange års bakgrunn som trener innen fotball på forskjellige nivåer og ikke minst som spillerutvikler hvor du følger enkeltspiller sin utvikling. Har også utdannet meg som sykkeltrener. Så litt bakgrunn fra trenerarbeidet og som utøver har jeg jo. Jeg mener vi ofte gjør ting for komplisert. Det blir lest om hvordan toppidrettsutøveren gjør det. Mosjonisten blir påvirket av dette og kopierer så godt han/hun kan. Om trening og dette temaet kan jeg skrive meg helt bort, side etter side.

Nei, vi gjør det enkelt, det enkle er ofte det beste!

Etter min mening: Legg opp treningene etter følgende kriterier:

  1. Helheten, hektisk hverdag med jobb, skole, andre ting?
  2. Intensitet, lengde og antall treningsøkter
  3. Restitusjon som er minst like viktig som treningsøktene.

Jeg følger disse 3 punktene når jeg planlegger trening. Det er flere veier til målet om å være i best mulig form når du ønsker å være det. De tre siste årene har jeg forsøkt 3 forskjellige varianter og alle har funka.
År 1 trente jeg mange økter i uka. Jeg vil påstå at dette er den metoden der det er størst mulighet for å mislykkes. Dette på bakgrunn av at en ikke balanserer riktig i forhold til ovennevnte 3 punkter.
År 2 trente jeg 3 økter i uka. Lite tidsbruk, men effektivt. En intervall-økt med harde drag og bakkedrag, en noe roligere oppbygningsøkt og en lang økt.
År 3 er årets opplegg. Har jobbet mye, blant annet hyttebygging som har kommet i tillegg. Årets store mål for meg var Canada turen. Valgte å trene mindre antall økter, men å trene mye, langt og lenge i perioder. Det betyr at jeg hadde mange fridager hvor jeg kunne gjøre de andre oppgavene jeg hadde. Fikk restituert meg mellom langturen. Syklet noen turer på 20 og 30 mil. Syklet Trondheim – Oslo, syklet opp til Lærdalsøyri, døgnet etter syklet jeg Jotunheimen rundt for så å sykle hjem dagen etter. På siste tur syklet jeg med sykkel og utstyr jeg hadde under Canada turen. Det sier seg selv at etter slike langturer/økter så er det viktig med restitusjon. Avslutter enkelt, for dette temaet kan det skrives bok om. Sett deg et Hovedmål som igjen deles opp i delmål. Dette er etter min mening viktig for motivasjon og struktur. Restitusjon er VIKTIG. Vil påstå at det er her mange gjør tabbe. De trener mange økter med feil balanse mellom hardt og rolig, langt og kort. Restitusjon kan være rolig avslutning på enkelt økta, treningsfri, hvile og sove, kosthold. Legg opp trening og målsetting etter: jobb, skole og familie, hva og hvilken form for trening liker du best? Skal være lystbetont og noe du trives med. Planlegg etter HELHETEN.

God trening og lykke til med dine planer og målsettinger (målsettingene er og skal være forskjellige tilpasset deg).

Sykkelhilsen fra Sykkelterje.