30. etappe – Fremme i Mattawa

10,2 mil i fordømt motvind. Hvem pokker kødder med meg nå? Startet med en slette på 1,7 mil rett fram med vinden piskede mitt i tryne. Nå er jeg dritlei motvind. Tar neste knekken på meg, men ikke pokker om jeg skal gi meg nei. Nok om det.

Høydemeter
Detaljert kart – klikk her!

Litt kjølig på morgenen, men finere og finere utover dagen. Behagelig temperatur, ikke regn enda det var meldt. Hadde ei sort sky som fulgte meg i noen timer, men klarte å sykle fra den. Høstfargene er bare helt fantastiske. Prøver å ta noen bilder, men blir ikke det samme.

Kom frem til dagens mål. Noe kortere, men det var bevist. Legger opp endepunktet der det er minst to moteller og et sted å spise. Tenker slik at hvis det ene motellet er sesongstengt så er det andre åpent.

Planen var å prøve og bygge litt energi til siste 2-3 dagene. Tømte vel mer en jeg lagret i dag også. Byttet bakdekk, utslitt. Gidder ikke flere punkteringer nå. Gikk over sykkelen, var en del slark her og der, må regne med det. Tøff behandling for stakkaren.

Spiser Lasagne på en kafé og ser på folk. Vi er forskjellige, canadiere virker mer utadvendte. Her er det noen som snakker fransk. I morgen legger jeg opp til 15,5 mil med vinden i ryggen. Kjør fornuftig i to dager nå Terje. Onsdag blir beintøff og så er det bare å tømme siste rester av det som er igjen de to siste dagene så er vi i mål fredag 18 som planlagt.

Dette går vegen Terje!

Mattawa

Litt om Mattawa

Mattawa er en by i det nordøstlige Ontario, Canada på Algonquin Nation-land ved samløpet av elvene Mattawa og Ottawa i Nipissing District. Mattawa betyr «Meeting of the Water» på Algonquin-språket. De første europeerne som passerte gjennom dette området var Etienne Brulé og Samuel de Champlain. Wikipedia 

Elven Mattawa ble brukt som en viktig transportkorridor i mange århundrer.
På 1800-tallet ble Mattawa et knutepunkt for hogstindustrien, som ville høste store uberørte stativer med hvit furu i området og bruke elven Mattawa til å transportere tømmerstokker til sagbruk. I 1881 ble jernbanen bygget til Mattawa.
Tømmerhogst er fortsatt en viktig næring i denne regionen.

Befolkning: 1 993 (2016)

Mattawa er stedet for mange store trestatuer som skildrer lokale historiske skikkelser, som Champlain, Pierre-Esprit Radisson , Médard des Groseilliers og andre. 
Mattawa District Museum har en fremtredende statue av 5,2 m av Big Joe Mufferaw , en regional folkehelt. Statuene er plassert vidt i hele Mattawa, og på to steder utenfor byen på nærliggende motorvei 17.