28. etappe – Fremme i Spanish River

Et lite jubileum i dag: 4 uker på sykkelen her i Canada.

12,5 mil og fremme til dagens mål.

Kort om dagens etappe:

  • Grusom motvind
  • Punktering
  • Lang dag på sete 9,5 timer
  • Sliten
  • Fin temperatur
  • Opphold
  • Delvis sol
  • Amish folk- som kom langs veien på hest kjerre. Les litt om Amish-folket under.

Skal ikke utdype ovennevnte. Jeg skal heller si noe om landskap og slik jeg observerer hvordan folk lever og bor. For meg ser det ut som om landbruket går sin gang. Mange som lever av de som kommer rekene langs veien. Det er helt tydelig sesongpreget. Nå er det lav sesong og da gjør de som bjørnen, går i hi.

Utslitt kom jeg frem til døra på motellet og der møtte det meg en lapp på døra – se bilde. Etter en del frem og tilbake og litt hjelp fikk vi tak i han som driver stedet. Han kunne komme om en time og slik ble det.

Overasker meg alle bygg som bare raser sammen. Lite penger til vedlikehold eller konkurs? Blir heller ikke ryddet vekk. Ser ut som klasseskillene her er store. Det er tydelig at enkelte ikke har det lett og bor veldig enkelt.

Biler: 90 % store pickup’er og nesten alle kjører slike. Er ikke så opptatt av miljø og utslipp her, heller ikke hvor mye drivstoff bilen bruker.

Landskapet forandrer seg fra tett skoger til åpne landskap med store jorder og laaange sletter. Sykler gjennom mye tjern og større innsjøer.

I morgen er det lovet bedre vindforhold. Terje! Det må utnyttes, har du noe på lager? Slutt å klage på vinden og vis hva som bor i deg nå!!

Spanish River

Litt om Amish folket

Hos Amish-folket er det forbudt å kjøre bil, bruke PC eller koble seg til det offentlige strømnettet. De lever som i gamle dager, dyrker maten sin selv og bruker hest og kjerre. Kvinnene går kledd i lange kjoler, mens mennene bruker stråhatt og bukseseler.

Hestevognen er et viktig transportmiddel for Amish-folket, siden de ikke vil bruke biler. Noen menigheter har imidlertid litt løsere regler for bruken av moderne teknologi.

Amish levde i spredte, isolerte samfunn i Sentral-Europa. Religiøs forfølgelse tvang dem på 1700- og 1800-tallet over Atlanteren, der de slo seg ned i det nordøstlige USA. I dag fins det ikke lenger amish-samfunn i Europa. Medlemmene er etterkommere av anabaptistene – en radikal, kristen bevegelse som vokste frem etter 1500-tallets reformasjon. 

Gruppen ønsket å vende tilbake til den tidlige kristendommen og gikk inn for voksendåp og pasifisme. Det gjorde den til mål for forfølgelse fra både katolsk og protestantisk side.

Gruppen er kjent for en bokstavtro lesning av Bibelen og en stor motvilje overfor de fleste former for teknologi.

Amish-folket vokser i USA og Canada

Amish-sekten i USA og Canada vokser raskt og sprer seg til stadig flere områder av USA og Canada. Om utviklingen fortsetter, vil de telle nesten en halv million innen 2026. Det skyldes store familier, flere ekteskap innen det isolerte sektsamfunnet og høyere levealder. De som finner seg en ektefelle utenfor sekten, blir utstøtt, og kan ikke lenger leve sammen med familie og venner. Derfor foretrekker langt de fleste å gifte seg med en trosfelle slik at de kan bli værende.

De tar bedre vare på helsen sin enn folk flest, og har derfor både høyere levealder og lavere barnedødelighet enn gjennomsnittet av amerikanere.

Kilde: Wikipedia, Historie.no

Foto: Terje